אנמיה


אם נחשוב לרגע על קצב החיים המטורף בעולם המערבי, הרי שזה נראה כמעט נורמאלי להרגיש עייף, חלש או חסר נשימה, אולם תסמינים אלה לעולם אינם נורמאליים. הם תמיד מצביעים על בעיה כלשהי. עבור מיליוני בני אדם בעולם המערבי הבעיה הזו היא אנמיה.

 

כל תא בגוף האדם מקבל חלק ניכר מהאנרגיה שלו מהחמצן אצל אדם בריא מקבלים התאים כמות מספקת של חמצן הודות לחומר הנקרא המוגלובין שמעביר חמצן בזרם הדם, ללא כמות מספקת של המוגלובין, התאים לא מקבלים מספיק חמצן, חסר חמצן בגוף, המוח, השרירים וכל שאר אברי ורקמות הגוף מתחילים לפעול לאט לאט, אדם אנמי מרגיש חלש ועייף בתחילה, ולאחר מכן הוא עלול לסבול מתסמינים נוספים כמו כאבי ראש, קשיי ריכוז וסידרה של מחלות הנובעות מדיכוי של המערכת החיסונית.

 

גופנו זקוק לברזל כדי לייצר כמות מספקת של המוגלובין, רוב מקרי האנמיה מקורם בחסר ברזל. החסר נובע בדרך כלל מתזונה לקויה, במיוחד כזו המורכבת ממזון מהיר. גם דיאטה ארוכות או חוזרות ונשנות עלולות להוביל לחסר ברזל. יש סיבות נוספות שבעטיין יכול אדם לסבול מחסר בברזל. איבוד דם, מכל סיבה שהיא, כמו ניתוח, טראומה, מחלת חניכיים, טחורים, פוליפים, סרטן המעי הדס, כיבים מדממים, דימום וסת חזק ועוד עלולים לגרום לאנמיה. גם צורך מוגבר של הגוף בברזל, שמתעורר בדרך כלל בתקופת ההריון יכול לגרום לאנמיה. חסר בברזל יכול לנבוע גם מחוסר יכולת של הגוף לספוג רכיבים תזונה כגון מאכלים מסוימים כמו חומצה פולית וויטמין B12 במקרים נדירים ייתכן שחסרים בוויטמינים A , B2 , B6 ו-C או בנחושת, יגרמו לאנמיה. לעתים קרובות אנשים מבוגרים מאבדים את היכולת לספוג את רכיבי התזונה האלה. בעיה זו קיימת גם אצל אנשים הסובלים מהפרעות במערכת העיכול כמו למשל מחלת קרוהן, או דלקת כיבית של המעי הגס. בדרך כלל חסר בברזל נובע משילוב של הגורמים הללו.

 

במקרים נדירים אנמיה היא תוצאה של מחלת דם תורשתית, שבה נהרסות כדוריות הדם האדומות בטרם עת. טלסמיה, אנמיה חרמשית וספרוציטוזיס הן צורות חריפות ולעיתים אף קטלניות, של אנמיה. אנשים הסובלים ממחלות אלה צריכים לקבל טיפול תרופתי במשך כל ימי חייהם. אנמיה יכולה גם להתרחש כתוצאה מחוסר יכולת מוחלט לספוג ויטמין B12. בהפרעה זו ניתן לטפל בקלות באמצעות נטילה של כמוסות ויטמין B12 בהנחה מתחת ללשון, זריקות סדירות של ויטמין B12, או באמצעות שיפור רמות חומציות הקיבה.

 

אם אתם חודשים שיש לכם אנמיה, רוב הסיכויים שניתן לתקן את המצב בעזרת תוספת תזונה. חשוב עם זאת שתיפנו לרופא כדי לקבל אבחנה מדויקת ומקצועית של הבעיה התסמינים של האנמיה יכולים להיות דומים לתסמינים של מחלות אחרות, כך שיהיה עליכם לעבור בדיקה גופנית יסודית. אם אבחנו אצלכם אנמיה, אל תסתפקו בכך ובקשו מהרופא להסביר לכם מהן הסיבות המיוחדות לבעיה שלכם. כך תוכלו לדעת כיצד לטפל בכל הפרעה שנובעת מהמצב וכיצד למנוע את הישנותה.

 

תסמינים

 

תזונה לקויה, במיוחד כזו שחסר בה ברזל, חומצה פולית או ויטמין B12 בקטגוריה זו מחלות הפרעות אכילה כמו אנורקסיה-נרבוזה ובולמיה,

איבוד רב של דם (בעיקר בעת הופעת הווסת, ניתוח או פציעה)

איבוד כרוני של דם ( בדרך כלל בשל כיבים מדממים, הפרעות במעי הגס, מחלות חניכיים או טחורים מדממים)

הריון

מחלות דם תורשתיות

חוסר יכולת לספוג במעי ויטמין B12 או חומצה פולית

 

טיפול

תזונה
תוספים מיצים בתזונה חשובים מאוד לכל מי שסובל מאנמיה, אם תפעלו על פי ההצעות הבאות בסך מספר שבועות ועדיין תרגישו עייפים, התייעצו עם הרופא. ייתכן שיש הפרעה נוספת שגורמת למצב זה, או שאתם סובלים מהפרעה אחרת ולא מאנמיה.

 

מזונות מומלצים
תכינו את ארוחותיכם כך שיכילו הרבה ברזל. המקור הטוב ביותר למינרל זה הוא כבד עגל במרעה אורגני. בספר זה אנחנו אומנם לא נוהגים לעודד צריכה של מזונות מן החי, אולם ייתכן שבשלב זה חיוני לשלב כבד בתזונה שלכם עד שגופכם ישוב לאיתנו. הכלילו בתפריטכם ירקות עליים (חוץ מתרד קראו את ההערה לגבי החומצה האוקסלית בסעיף הבא מזונות שיש להימנע מהם) כרישה, אגוזיו קשיו, דובדבנים, תותים, פירות יבשים, תאנים, אצות חומיות מסוג קלפ (kelp) וביצים. כולם מהווים מקורות מצוינים לברזל. אם אתם צמחוניים ואינכם מוכנים לאכול כבד עגל, הקפידו לאכול מנה אחת או שתיים של ירקות עליים בכל ארוחה.

 

גם מוסלה עשירה מאוד בברזל. טלו כף ממנה בכל יום. למצוא את המולסה בבתי טבע. קראו את התווית בעיון מאחר שלא כדאי לכם לקנות מוסלה שהוספה לה גופרית.

 

שמרי בירה הם מקור טוב לברזל, חומצה פולית וויטמין B12. הוסיפו כף אחת של שמרי בירה לדגני הבוקר, לסלטים או לשתייה. עשו זאת מדי יום.

 

ויטמין C מסייע לגוף לספוג ברזל ולשמור עליו. כאשר אתם אוכלים מזונות ישירים בברזל שתו ביחד עם הארוחה מיץ הדרים או טלו תוסף של ויטמין C

 

בשלו את האוכל בכלי בישול העשויים מברזל יצוק. המזון יספוג מעט מהמינרל המצוי בכלי בישול אלה. שיטה זו יעילה במיוחד לצמחונים המתקשים לספק לגופם כמות מספקת של ברזל.

 

אם אתם סובלים מבעיה במערכת העיכול המקשה עליכם לספוג מזון ביעילות, הכינו מיץ מהירקות שהצענו זה עתה ושתו כמה כוסות ממיץ זה מדי יום. המיצים אינם דורשים מהקיבה ומהמעיים לעבוד קשה ומרכיבי המזון המצויים בהם עוברים בקלות לזרם הדם.

 

מזונות שיש להימנע מהם
אל תאכלו תרד, רוברב (ריבס). עגבניות או שוקולד. מזונות אלה עשירים בחומצת אוקסלית, חומר המפחית את יכולתו של הגוף לספוג ברזל.

 

סודה, חלב ומוצרי חלב, קפה ותה שחור חוסמים גם הם את היכולת לספוג ברזל. הימנעות מהם.

 

ברזל יוצא מן הגוף דרך המעיים. אל תאכלו אפוא סיבים תזונתיים או תוספי מזון העשירים בסיבים תזונתיים יחד עם מזונות עשירים בברזל. הימנעו כליל מאכילת סובין חיטה לא מבושל. זהו משלשל חזק שיכול להוציא מגופכם את כל הברזל שאכלתם במשך היום.

 

הימנעו משתיית חלב-פרה מאחר שהוא יכול לגרום לדימום נסתר במעיים. הדבר נבדק במיוחד לגבי ילדים.

 

הרבה נשים צעירות – וגם יותר ויותר גברים – נעשים אנמיים כתוצאה מאימוץ דיאטת אופנתיות. אם אתם באמת צריכים לרדת במשקל, אל תרעיבו את עצמכם. במקום זאת הגבילו את צריכת השומנים והסוכרים ואכלו מזונות רבים בעלי ערך תזונתי גבוה. במיוחד כמו ירקות, פירות, מוצרי סויה ודגנים מלאים.