אולקוס – כיב קיבה

בס"ד

מהו אולקוס (כיב קיבה) ?

כיב פפטי (עיכולי) המכונה יותר בשם אולקוס הוא פצע שטחי שנוטה להופיע בציפוי של דופן הקיבה

(כיב קיבה) או בחלק העליון של המעי הדק ( כיב תריסריון).

אולקוס מתפתח כשהרירית המגנה המרפדת את פנים הקיבה או המעי, נפגמת ומיצי העיכול מגרים ופגעים בדופן הפנימית וגורמים לאט לפצע בקיבה או במעי.

מיצי הקיבה הם חומציים מאוד PH-4.5 מכילים חומצת מלח ואנזימים כגון פפסין שמעכלים ומחררים את הרקמות הפנימיות וגורמים לתחושת כאב צרבת ופגיעה בכל צינור הוושט.

ניתן לבדוק את מקור המחלה ע"י בדיקת שיער מושלמת. לפרטים נוספים על דרכי ריפוי לחצו כאן >>

בדיקת השיער מושלמת נותנת מידע אותנטי ומדויק, לאחר שנבדקו תאי השיער במעבדה, ניתן לראות  את הגורם  להתפרצות המחלה. הבדיקה מוציאה מידע מתוך תאי השיער והכרומוזום את הסיבה האישית או התורשתית להתפרצות המחלה.

הסיבות להיווצרות האולקוס

  • זיהום הנוצר כתוצאה מצמיחה של חיידק ההליקובטור פילורי המצוי רק בקיבה.

  • שימוש מופרז בתרופות כימיות שנוגדות דלקת.

  • אורח חיים לא בריא ותזונה לקויה. (לא תזונה טבעית)

  • לחץ נפשי מתמשך לתקופות ארוכות של חודשים ושנים הגורם למיצי הקיבה להפריש יתר על המידה ולפגוע בדופן בקיבה.

  • עישון מרובה מקופסא ומעלה.

  • עצירות כרונית.

  • אנשים שעושים קיצור קיבה ומתקינים טבעת להקטין את נפח הקיבה.

  • שתיית אלכוהול

  • שתייה מרובה של קפה ומזון מטוגן.

סיבות הנ"ל גורמות לפגיעה ברירית הפנימית המגינה על הדופן הפנימי של הקיבה והמעיים, הערה: הרירית הנמצאת מונעת ממיצי העיכול לפגוע בדופן הפנימי.

מהם התסמינים?

כאבי בטן שנגרם כתוצאה מכך שהכיב (פצע) בא במגע עם החומצה המופרשת בקיבה, והכאב מורגש בד"כ בחלק העליון של הבטן. הוא יכול להחמיר כשהקיבה ריקה ממזון או בלילות.

אפשר להרגיש ירידה באכילה והמשקל בירידה, לעיתים רחוקות עלול להיות דימום בקיבה מהכיב ודם בצואה, יש תסמינים נוספים והם הקאות ובחילות ואז יכולה להופיע הקאה דמית או צואה שחורה, צואה שחורה היא למעשה דם שעבר תהליך בעיכול ונהיה שחור, שימוש בתרופות נוגדות חומצה מקלים על הכאב בהתחלה אולם אחר כך מחמיר פי כמה.

הטיפול הנטורופתי ברפואה טבעית המומלץ לאולוקוס

מטרת הטיפול הנטורופתי הוא לרפא את האולקוס – כיב הקיבה על ידי שיקום ריריות הקיבה והפסקת התהליכים הדלקתיים ברקמה, אם קיימים. תהליך הריפוי מתמקד בסיבות היסודיות אשר גרמו להיווצרות הפצע במקביל לשיקום ריריות הקיבה הפגועות. תכנית הטיפול כוללת התייחסות לכל מערכת גופנית היכולה לתרום לריפוי מהיר ואפקטיבי יותר של האולקוס כדוגמת: חיזוק תגובה חיסונית, הפחתת מתח, שיקום מערכת העיכול ועוד

  • מאחר והקיבה כל הזמן בתנועה וכל הזמן לחה לכן צריך להבין ולפעול בהתאם להמלצות כדלקמן: 1. לאכול שש ארוחות ליום קטנות

            2. אין לשתות מים בזמן האכילה עד חצי כוס

            3. לאכול אוכל מאודה או מבושל כ80% מסך התפריט.

            4. אין לאכול מוצרי חלב כלל וכלל.

            5. אין לאכול אוכל מטוגן בשום פנים ואופן.

            6. אין לאכול מזון חריף או חמוץ כולל תבלינים.

            7. אין לאכול פסטרמה, נקניקים ובשר מעושן.

            8. אין לשתות אלכוהול מלבד יין אדום ייבש כוס ליום.

            9. אין לאכול ממתקים מלאכותיים וחטיפים מלוחים.

            10. אין לשתות שום שתייה מוגזת ומלאכותית.

            11. להימנע מאכילת עוגות וסוכרים.

לאכול ברוגע ובתשומת לב מרבית לאוכל, מותר לאכול מאכלים טבעיים בסיסים כמו: לחמים מלאים, דגנים מלאים, קטניות מונבטות, ירקות טריים ומבושלים, דגים אפויים בלבד, בשר – עוף ו/או הודו כשהוא מבושל ורך, ביצים רכות אבוקדו וטחינה כל השקדים והאגוזים לא קלויים, גרעינים למיניהם, פירות מתוקים למיניהם, מים טהורים בלבד.

טיפול בדרך של  בריאות מהטבע כדלקמן:

  1. מיץ כרוב –  השתמשו בו בעבר לריפוי בבעיות במערכת העיכול, עשיר בויטמין C נוגד חמצון, חשוב למלחמה נגד הליקובקטור פילורי

  2. ליקוריץ – שורש צמח השוש – מעודד את הקיבה והמעיים ליצור יותר כמות של ריר המצפה את דפנות הקיבה.

  3. דבש – עשיר בנוגדי חמצון מונע היווצרות של כיבים בקיבה ומעודד את החלמתם.

  4. שום – אנטי בקטריאלי, צריכתו עוזרת לזרז את החלמת הכיבים בקיבה ואף מפחיתה את הסיכויים להיווצרות הבקטריות מלכתחילה, השום עוזר למנוע את התפתחות החיידק הליקובקטור פילורי, אכילת 2 שיני שום מידי יום במשך שלושה ימים עוזרת להפחית באופן משמעותי את פעולות החיידק בקיבה.

  5. מסטיקא – הידועה גם בשם "מסטיק תימני" או "מסטיק ערבי" התבלין מופק משרף של עצי אלה, נעשה בו שימוש במשך דורות רבים לטיפול בבעיות שונות בקיבה, צריכה של גרם אחד של מסטיקא מדי יום עוזרת להפחית אולקוס.

  6. כורכום – מעבר לסגולותיו הרבים הכורכום התגלה לאחרונה כנוגד דלקות, יעיל במיוחד, הכורכום עוזר לקיבה לייצר יותר ריר, צריכת 600 מ"ג כורכום 5 פעמים ביום למשך 4 שבועות, עוזר לרפא מהמצב המעיק של האולקוס.

  7. פלפל צ'ילי – למרבה ההפתעה צריכת פלפל צ'ילי יכולה דווקא לעזור להיפטר מהכיבים, בזאת בזכות מחקרים עדכניים הימצאות הקפסאיצין בפלפל שהוא מרכיב פעיל שמפחית את חומציות הקיבה ומשפר את זרימת הדם בקירותיה דבר שעוזר למנוע ולרפא את הכיבים שבה

  8. פרוביוטיקה – חיידקים חיוביים, למרות שהדרך בה הפרוביוטיקה עוזרת לטפל באולקוס עדין אינה ידועה לחוקרים במלואה, היא נמצאה כמעודדת היווצרות ריר בקיבה, אשר עוזר לצפות את קירותיה. בנוסף נראה כי צריכת פרוביוטיקה גורמת להיווצרות מעברים חדשים בין כלי הדם שבסביבת הקיבה, אשר עוזרים להזרים חומרים מזינים שנחוצים לתהליך הריפוי שלה, יתרה מזאת, יש לה תפקיד משמעותי במניעת הידבקות בחיידק הליקובקטור פילורי.

מזונות שמומלץ להימנע מהם וליישם תזונה טבעית

  • חלב – מאחר וחלב מגביר את החומציות מומלץ להימנע ממנו בעת הטיפול באולקוס הכיבים.

  • אלכוהול – צריכת אלכוהול גורמת לנזק בקיבה ובמעיים ומעודדת את היווצרות הכיבים בקיבה.

  • קפה ומשקאות מתוקים – קפה וכל סוגיו כולל קפה נטול קופאין יכול להגביר את חומציות הקיבה, לכן מומלץ להימנע ממנו וכן ממיצים מתוקים, שיש להם השפעה דומה.

  • מזונות חריפים ומלאי שומנים – מזונות חריפים במיוחד ומלאי שומנים עלולים לגרום לאי נוחות לסובלים מאולקוס למעט פלפל צילי המוזכר למעלה הוא יוצא מהכלל בהתבסס על מחקרים עדכנים.

  • מאכלים מטוגנים – יש להימנע לאלתר ממאכלים מטוגנים כגון: ציפס חביתות, פלפל, שניצלים וכל מאכל שעובר טיגון.

  • תבלינים חריפים – מומלץ מאוד לא להשתמש בתבלינים חריפים כי הם פוצעים ומכאיבים את הפצעים בקיבה מותר להשתמש בתבלינים שאינם חריפים טבעיים כמו: שום, בצל, פפריקה מתוקה, כורכום, כמון, קימל, קארי, סמבוק, סומק וכו